نوع مقاله : علمی - پژوهشی (هشدار)
نویسنده
دانش آموخته کارشناسى ارشد دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران
چکیده
محصول ذرت و سویا بهعنوان نهادههای تولید گوشت ماکیان و تخممرغ جزء کالاهای اساسی و استراتژیک به شمار میآیند که بیشتر نیاز داخل این محصولات با تکیهبر واردات تأمین میشود، بهنحوی که حدود 90 درصد سویای مصرفی، وارد میشود و هرساله شاهد واردات حدود یک میلیون تن (طی سالهای 1398-1375)، از این محصول بودهایم. نکته مهم این است که مقدار واردات در چند سال اخیر بالای 2 میلیون تن بوده است. همچنین نیاز سالانه ذرت داخلی در کشور حدود 5/6 تا 7 میلیون تن است، اما سالانه در نهایت، 2 میلیون تن ذرت در داخل کشور تولید میشود. از سوی دیگر، نهتنها وجود تحریمها، بلکه شیوع ویروس کرونا و شرایط نامطلوب اقتصادی، دلایل مهم دیگری هستند اهمیت کاهش وابستگی و واردات، بهخصوص در کالاهای اساسی را دوچندان میکند. برای رسیدن به این موضوع باید توان تولیدی محصولات یادشده را افزایش داد، اما بیش از دو برابر بودن هزینه تولید یک کیلوگرم از محصولات مزبور از قیمت خرید تضمینی مانع اصلی تولید بالای این محصولات است. در این راستا برای حمایت از تولید محصولات اساسی کشاورزی و ایجاد تعادل در نظام تولید، این موارد پیشنهاد میشود: اصلاح نحوهی تعیین قیمت خرید تضمینی، کاهش واردات و بهکارگیری فناوریهای نوین در بخش کشاورزی در راستای بهبود بهرهوری و افزایش تولید.