نوع مقاله : علمی - پژوهشی (تحلیل)
نویسنده
پژوهشگر گروه اقتصاد مقاومتی و برآورد اقتصادی، مرکز پژوهشی امنیت اقتصادی تدبیر، تهران، ایران
چکیده
غذای ایمن، غذای عاری از هرنوع باکتریهای مضر، ویروسها، انگلها یا مواد شیمیایی است و در صورت آلودهسازی و نابودی عامدانه محصولات زراعی و باغی، فراوردههای دامی و لبنی، صنایع شیلات و آبزیان از طریق هرنوع عامل بیماریزا پدیدهای به نام ترور زیستی محصولات کشاورزی یا همان اگروتروریست بهوجود خواهد آمد. هدف اصلی اگروتروریسم در تمام نقاط جهان تخریب اقتصاد و اخلال در امنیت اقتصادی کشور مقصد است. بنابراین، روشن است که هرنوع تهدید بیولوژیک اعم از اگروتروریسم و بیوتروریسم، آثار منفی گستردهای بر اقتصاد یک کشور وارد میکند. عوامل بیماریزا با توجه به شرایط مدیریتی و محیط زیستی هر منطقه تأثیرهای متفاوتی دارند. شناسایی نقاط حساس و آسیبپذیر بخش کشاورزی میتواند کمک بزرگی به مدیریت صحیح و گذر موفقتر از مراحل بیماری در کشور باشد. برای هموار کردن مراحل تولید غذای ایمن در کشور موارد زیر پیشنهاد میشود: ایجاد مراکز امنیت عمومی دامپزشکی و کشاورزی در دانشگاهها و آزمایشگاهها، تقویت پیوندهای بین جوامع کشاورزی و سازمان اطلاعاتی مرتبط، بهبود و ارتقای آموزش و آگاهی افراد یک جامعه اعم از سیاستگذاران و تصمیمگیران تا کشاورزان و بهرهبرداران بخش کشاورزی، کنترل و نظارت دقیق محصولات، نهادهها و مواد غذایی وارداتی و قرنطینهسازی آنها در زمان ورود به کشور در کنار آزمایشهای گمرکی، شناسایی ظرفیت و توانمندیهای کشور برای مقابله با اگروتروریسم و بهبود آن، بهخصوص در نواحی پرکشت.
کلیدواژهها